Fenicja Kuchnia Śródziemnomorska
Bary restauracyjne „Fenicja" to lokale usytuowane w Warszawie na Saskiej Kępie nieopodal Ronda Waszyngtona (przy ul. Francuskiej 41 i Francuskiej 31) i na Ursynowie (przy ul. Dereniowej 12). „Fenicja" specjalizuje się w serwowaniu najlepszych specjałów kuchni śródziemnomorskiej z wyszczególnieniem potraw libańskich.Swoim menu „Fenicja" obejmuje duży zakres dań na miejscu - od przystawek w postaci past przyrządzanych z oliwą z oliwek poprzez shaormę i falafel (te drugie cieszące się opinią najsmaczniejszych w Warszawie) po pełnoprawne dania główne typu Fahita,Kafta bądź kiełbaski Mergeuz (Makanek). Wszystkie te specjały przyrządzamy na miejscu według śródziemnomorskich źródłowych receptur i oryginalnie przyprawiamy.W lokalach dostępne do nabycia są również liście winogron nadziewane ryżem i warzywami oraz pasty typu hommos lub bakłażan oraz fajki wodne i ich akcesoria.Do picia polecamy kawę po turecku lub herbatę po libańsku.Ciekawym urozmaiceniem menu napojów zimnych są również przepyszne soki z guavy i mango. Wspaniałym dopełnieniem posiłku jest deser- ciastko Baklawa (śródziemnomorski przysmak z nadzieniem orzechowym).
Fenicja Kuchnia Śródziemnomorska
ul. Dereniowa 12
Warszawa
e-mail: fenicja@fenicja.com
www.fenicja.com