Mercedes akcesoria Allora Miniboksy reklamowe Agencja detektywistyczna Orkisz Orkisz
 
?| branże A- B- C- D- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- W- X- Y- Z- Ż

Jeśli widzisz jakieś błędy, napisz: naursynowie@naursynowie.pl

Kawa z dripa w Cafe Roskosz

Kultura picia kawy coraz bardziej się rozwija. W wyniku poszukiwania coraz to nowych doznań smakowych kawiarnie oferują różne sposoby parzenia kaw. Jednym z modnych ostatnio typów jest kawa z dripa.

Jeśli ktoś ma ochotę na dużą czarną kawę, prosi zazwyczaj o Americano. Kawa ta nie bez powodu kojarzy się z Ameryką, gdyż jej nazwa wzięła się od popularnej w Stanach Zjednoczonych kawy z ekspresu przelewowego. Charakteryzuje się ona przede wszystkim wodnistą konsystencją i dużą pojemnością. Często nazywana przez kawoszy lurą. Jest w tym dużo racji gdyż kawiarnie, szczególnie w Europie, bazują raczej na modelu włoskim, czyli kulcie espresso. Zatem kawę Americano wykonuje się poprzez rozcieńczenie porcji espresso gorącą wodą. Jeśli nie ma dbałości o jakość espresso, uzyskane w ten sposób Americano, bywa nieznośne.

Ponadto do espresso w kawiarniach używa się często blendów kawowych, czyli mieszanek różnych gatunków arabiki lub robusty. Mocno palonych na sposób włoski. Co nie zawsze po rozcieńczeniu wodą daje dobry smak.

Kawa z dripa jest doskonałą alternatywą dla Americano, a tym samym dla osób mających ochotę na dużą czarną kawę i inspirujące doznania smakowe.

Do zaparzenia takiej kawy wykorzystywane są zazwyczaj, najlepsze ziarna kaw jednorodnych (tylko z jednego gatunku kawowca). Dodatkowo nie są palone tak mocno jak ziarna do włoskiego espresso, co pozwala uzyskać z nich bogatsze bukiety smakowe. Odpowiednio zmieloną kawę (grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego) wsypuje się do specjalnego naczynia zwanego dripperem, a następnie zalewa wodą o stosunkowo niskiej temperaturze (ok. 60-80 stopni). Woda powoli przepływa przez kawę bezpośrednio do filiżanki i w ten sposób uzyskujemy napar o niezwykłych walorach zapachowych i smakowych.

W kawach z dripa bardzo dobrze rysują się bukiety smakowe: owocowe, orzechowe, czekoladowe...

Dlatego jeśli gustujemy w kawach bez mleka i zamiast Americano oferowane są dripy, wybierzmy właśnie ten sposób parzenia, a na pewno nie pozostawimy takiej kawy bez komentarza.

Artykuł dodał użytkownik: Cafe Roskosz

Tagi: drip  kawa  z  dripa  dripa  dripa  americano  przelewowa  jednorodna  single  dripper  konewka  

FIRMY POWIĄZANE Z ARTYKUŁEM




Prace techniczne
Szanowni Państwo
Z powodu trwających prac technicznych możliwość logowania i rejestracji konta została chwilowo wstrzymana.
Bardzo przepraszamy za utrudnienia.