Mercedes akcesoria Allora Miniboksy reklamowe Agencja detektywistyczna Orkisz Orkisz
 
?| branże A- B- C- D- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- W- X- Y- Z- Ż

Jeśli widzisz jakieś błędy, napisz: naursynowie@naursynowie.pl

Caffe Roskosz o wodzie do espresso

W większości kawiarni kiedy poprosimy o espresso orzymamy nie tylko 25 ml esencjonalnego kawowego wywaru o cudownym zapachu i piance zwanej cremą, ale również małą szklaneczkę z czystą, niegazowaną wodą. U nas też tak jest i widzę, że każdy jest zadowolony, ale nie każdy używa wody zgodnie z jej przeznaczeniem. Postanowiłem wyjaśnić tę zagadkową kwestię.

Kawa, to napój szczególny. Uważa się, że zawiera najwięcej związków aromatycznych ze wszystkich produktów spożywczych i używek. Entuzjaści są w stanie wyczuć nie tylko kwaskowość czy gorzkość kawy, ale również jej owocowe nuty, równowagę, budowę tzw. body kawy, czyli jej odpowiedniej gęstość, lepkość. To tak z grubsza.

Wracając do tematu. Podawanie wody ma za zadanie umożliwić rozkoszowanie się smakiem esencjonalnego naparu. Należy nią przepłukać jamę ustną w celu "zresetowania" kubków smakowych i oczyszczeniu z wszelkich pozostałości innych smaków. Następnie wypić espresso i cieszyć się w pełni bogactwem jego smaku i aromatu. Podobną zasadę stosuje się również przy degustacji wina.

Reasumując. Generalnie wodę pijemy przed wypiciem espresso. Oczywiście to tylko zwyczaj i każdy pije wodę wtedy, kiedy ma na to ochotę.

Ja właśnie przymierzam się do swojego pierwszego porannego espresso.

Miłego dnia.
Piter

Artykuł dodał użytkownik: Cafe Roskosz

Tagi: kawa  espresso  kawiarnia  pierwsza  roskosz  woda  klubokawiarnia  arabica  

FIRMY POWIĄZANE Z ARTYKUŁEM




Prace techniczne
Szanowni Państwo
Z powodu trwających prac technicznych możliwość logowania i rejestracji konta została chwilowo wstrzymana.
Bardzo przepraszamy za utrudnienia.